Wednesday, 23 February 2011

hiburan yang mendidik jiwa

"Hiburan yang mendidik jiwa" atau "Muzik yang mendidik jiwa" ? motto untuk ikim.fm kalau tak silap saya. Ya, amat penting sekali kita memilih muzik yang baik untuk kita dengari tiap-tiap hari. Tak kisah la ketika memandu ke, buat kerja ke atau memasak ke (ecewah.... hikhikhik). Kenapa penting ya? Kerana dalam sedar tak sedar, apa yang kita dengar tu, akan menyerap(absorb) dalam minda kita. So, lebih baik kita serap benda2 yang baik kan? Bak kata orang : We are what we eat. Jadi, dalam hal ini, We are what we listen to .

Al-kisah, nak cerita sikit, dulu saya adalah peminat tegar lagu-lagu yang disiarkan di dalam hitz.fm . Nak buat camne kan? Jiwa remaja lah katakan. hiphop, rap, R&B and etc yang menjadi pilihan hati ketika itu. Tapi, Alhamdulillah, saya mempunyai satu habit iaitu mengkaji lagu-lagu yang saya dengar, terutamanya, lirik lagunya. Makin lama makin geram pulak dengan lagu-lagu yang kedengaran di radio. Makin pelik lagi cencored gitu. Kebanyakan lagu, bukan lagi mengisahkan tentang perasaan , tetapi nafsu semata. Haiyooo...

Kemudian, pada bulan Ramadhan 2009, dengan izin Allah saya berfikir tentang memantapkan puasa saya berbanding tahun-tahun yang lalu. Apa yang saya pelajari ketika itu, pahala berpuasa akan berkurangan jika membuat perkara2 yang lagha. Mendengar muzik-muzik yang melalaikan juga akan mengurangkan pahala berpuasa saya. Maka dengan itu, saya bermula dengan mendengar lagu-lagu yang bermanfaat seperti lagu-lagu Sami Yusuf . Fikiran saya tentang perihal muzik ini tidak berhenti di situ sahaja, saya turut terfikir "kenapa waktu berpuasa sahaja nak jaga amalan? waktu lain ? takkan tanak teruskan?". and so, there it goes... my journey in searching for the right music for my soul.

Buat masa ini, saya dapat menyenaraikan 3 radio yang menyajikan lagu-lagu yang bermanfaat. they got rap, r&b hip hop and even country music... all about islam. Masyaallah.


1. IKIM.fm - www.ikim.gov.my/ikim.fm/


Saya pasti ramai yang tahu tentang ikim. Padat sekali dengan muzik dan hiburan yang bermanfaat. Tetapi, dalam kepala saya selalu terfikir, takkan tanggungjawab berdakwah dalam bentuk media-radio ini dipikul oleh IKIM sahaja? Di manakah alternatifnya? Kesianla kalau IKIM je yang kena pikul tanggungjawab ini. (kalau ada alternatif, do tell me okay? ) ...

2. Nasyid.fm : http://www.nasyid.fm/stream.live
Nasyidfm ni terjumpa kat facebook rasanya. Kawan-kawan like . Streaming-live radio, so, hanya boleh dengar kalau ada internet. Saya mendengarnya di pejabat. Berbanding dengan ikim, Nasyid ini fokus sepenuhnya pada muzik, jadi, tiada ceramah . Tetapi , ada juga dikongsikan hadith-hadith dan hanya ada beberapa iklan sahaja. ^_^

3. Halaltunes : http://halaltunes.org/


A thousand thanks to those who recommended this to me. Islam is not in Malaysia only, it is all over the world. So, halaltunes gather it all. Mostly English songs i guess. Got Urdu and Arab songs too.. Loving it! Just hit the blue button on the top which i marked with the red arrow: to hear to the stream-live radio. And yes... it is a commercial-free radio. ;) Seronok sangat sebab dapat dengar macam-macam bahasa. Ramai-ramai menyanyi memuja Allah SWT. Memuji Nabi Muhammad SAW. Banyak sangat lagu-lagu yang saya suka di sini, contohnya Pearls of Islam by Nujum Al-Layl.

----

Begitulah sedikit sebanyak tentang saya+muzik+minat . Elakkan dari mendengar muzik/hiburan yang membawa lebih banyak keburukan berbanding kebaikan. Risau nanti tidak reti hendak bezakan mana satu yang betul atau mana satu yang salah pula apabila telinga sudah dibiasakan dengan perkara-parkara yang lagha. Apa-apa pun yang kita lakukan, hendaklah ia menambahkan iman kita . Seraplah benda yang baik-baik, supaya kita dapat menjadi yang terbaik, supaya dapat mendekatkan diri kita kepada-Nya. Last but not least (I'm saving the last for best) ... the best music and rhythm for our soul ... is definitely the Quran! Allah's words. Such wonderful words. You'll definitely cry, even if sometimes you don't understand the Arabic phrases. Its wonderful and powerful!

"Alif, Laam, Raa’. Al-Quran sebuah Kitab yang tersusun ayat-ayatnya dengan tetap teguh, kemudian dijelaskan pula kandungannya satu persatu. (Susunan dan penjelasan itu) adalah dari sisi Allah Yang Maha Bijaksana, lagi Maha Mendalam pengetahuanNya." (Quran 11:1)


(^_^)
Are we what we listen to?No comments: